Doan Dani

Nga periudha e Rilindjes, përgjatë shekullit të kaluar qasja ndaj mesianizmit të dyfishtë të rezistencës shqiptare në fundin e mesjetës dhe të figurës së Skënderbeut në veçanti është zhvilluar në tre pikëpamje të ndryshme

Burrëria e modelit borgjez ndërthuret me trashëgiminë kalorësiake mesjetare dhe aristokratike: ideja e dominimit, ekzaltimi i forcës, i egërsisë, i nënshtrimit, i besnikërisë, [...] disa nga shfaqjet konkrete ku është e qartë vijimësia me falikracinë

Në realitetin e sotëm shqiptar situata e historiografisë paraqitet e çorbëzuar nga plogështia e dy aktorëve të tjerë: Bëhet fjalë për përkthimin dhe interpretimin